Info om utdaterad webbläsare

Vi ser att du använder Internet Explorer som är en utdaterad webbläsare och inte stöds av denna webbplats. Det innebär att du som använder Internet Explorer kan uppleva att webbplatsen inte fungerar som den ska.


För en säkrare och bättre upplevelse av webbplatsen rekommenderar vi att du byter till någon av följande modernare webbläsare.


Lunds tingsrätt – gestaltning och funktion går hand i hand

Lunds tingsrätt stod klar 2018 och ligger granne med både centralstationen och kommunhuset. Nyskapande arkitektur och funktionella lösningar gör tingsrätten till en av Sveriges modernaste domstolar och ett viktigt landmärke i Lund.

Byggnaden är ca 10 500 kvadratmeter stor, disponerat på sju plan varav ett under mark. En domstol är en offentlig institution som ska vara öppen och inbjudande, samtidigt som den ska ingjuta respekt och kännas trygg och säker. Tingsrättens verksamhet ställer höga krav, exempelvis vad gäller öppenhet och ljusinsläpp kontra sekretess och skalskydd.

Säkert, hållbart och tillgängligt

Den typ av verksamhet som en tingsrätt bedriver kräver en kombination av säkerhet, hållbarhet och tillgänglighet. Det dagliga arbetet i Lunds tingsrätt ska underlättas från ett rättssäkert perspektiv – med flera olika ingångar och funktionella lösningar skapas ett tryggt och säkert flöde i huset där åhörare, målsäganden och vittnen inte ska behöva mötas. De som arbetar med rättsmål kan till exempel nå salarna utan att behöva passera allmänna ytor, vilket skapar en tryggare arbetsmiljö. Byggnaden är också fylld av olika dolda tekniska lösningar som mikrofoner, larm och säkerhetsanordningar.

Tingsrättens publika del är lätt att överblicka och har tydligt markerade servicefunktioner. Träpaneler på väggar och trä i inredningen ger en varm och omslutande känsla i foajé och väntytor. Fasaden utgörs i huvudsak av koppar och glas medan sockeln består av kalksten – enkla och hållbara naturmaterial som är slitstarka, åldras vackert och ger byggnaden pondus och tyngd. Med låg energiförbrukning och solcellsanläggning på taket blev Lunds tingsrätt verivierad enligt Miljöbyggnad Guld 2021. Byggnaden har också vunnit Plåtpriset och en del av motiveringen löd ”Gestaltningen är lika monumental som värdig, varm och välkomnande. Den fångar stadens historia, men vittnar lika mycket om en hållbar framtid. För alla kommande tider – Lunds nya stolthet.”


Tom domstolssal
Lunds tingsrätt, foajé
Flygbild Lunds tingsrätt sett från järnvägen