Info om utdaterad webbläsare

Vi ser att du använder Internet Explorer som är en utdaterad webbläsare och inte stöds av denna webbplats. Det innebär att du som använder Internet Explorer kan uppleva att webbplatsen inte fungerar som den ska.


För en säkrare och bättre upplevelse av webbplatsen rekommenderar vi att du byter till någon av följande modernare webbläsare.


Sveriges mest kända polishus

Kvarteret Kronoberg ligger i nära anslutning till Stockholms rådhus på Kungsholmen, och har sedan tidigt 1900-tal inrymt bebyggelse för polis- och rättsväsende. Idag finns här högkvarter för Polismyndigheten och Polisregion Stockholm, Norrmalms Polisstation samt häktesverksamhet som bedrivs av Kriminalvården.

För några år sedan genomfördes en omfattande renovering av Kronobergshäktet. Förutom uppfräschning av ytskikten förstärktes säkerheten med uppgraderad teknik och övervakning. Renoveringen gjordes i två etapper så att halva häktet hela tiden kunde vara i drift. Lokalerna verksamhetsanpassades också för isoleringsbrytande aktiviteter för de intagna, exempelvis yoga och fysisk träning.

Även Stockholms tingsrätt har domstolslokaler i kvarteret. Polishuset och hela övriga Kronobergskvarteret är ett klassiskt landmärke som synts i många svenska filmer och tv-serier genom åren, och som är förbundet med tingsrätten genom en kulvert där man transporterar häktade till och från domstolsförhandlingar, känd som Suckarnas gång.

Stockholms polishus, glasfasad
Stockholms polishus, entréskylt
Stockholms polishus sett från Kronobergsparken