Träffa en praktikant
Det är många som väljer att vidareutbilda sig, utveckla sin kompetens eller som väljer en ny karriärsinriktning. Ibland ingår det i utbildningen att göra praktik på ett företag och vi på Specialfastigheter tar emot praktikanter inom en rad olika områden. Men hur kan en praktik se ut på Specialfastigheter? Vi passade på att prata med Dan, som bygger på sin kompetens och som under hösten praktiserat som energiingenjör hos oss.
Dan läser en yrkesutbildning till energiingenjör på yrkeshögskolan Nackademin. Utbildningen är på två läsår och inkluderar två praktikperioder. Den första på tio veckor tillbringar han hos oss, på en av våra fastigheter i Stockholm. Där får han bland annat göra energiförbättringsåtgärder och lära sig hur ett komplext energisystem fungerar.
Först av allt, varför sökte du praktikplats hos Specialfastigheter? Och hur hörde du talas om oss?
– Jag ville vara på ett fastighetsbolag och jobba med energifrågor. På ett ställe där energin är central, där det finns komplexa värme- och kylsystem att lära känna. Jag fick tipset om Specialfastigheter från en kompis i branschen. Så jag skickade ett ansökningsmejl via webbplatsen helt enkelt.
Du är ju byggnadsingenjör sedan tidigare och har arbetat med visualisering av byggprojekt och nu läser du till energiingenjör – vad fick dig att ta det steget?
– Visualiseringsuppdragen började sina, arkitekter tar mer och mer hand om det själva i och med att programvarorna blir bättre och bättre. Det händer mycket inom energisektorn, ett högintressant område med många miljö- och energimål som ska uppnås, särskilt i byggsektorn. Då är byggerfarenhet i kombination med energikunskap en bra grej att ha. Energiberäkningar kan simuleras, och i en visualisering kan man även göra en simulering, så jag försöker bygga upp en framtidssäkrad kompetens.
Vad har du jobbat med under praktiken som energiingenjör?
– Framför allt har det handlat om att lära sig hur energisystemen hänger ihop och var det finns möjlighet till energiförbättringsåtgärder. Jag har även gjort inventeringar av belysning för att sedan räkna på energi och kostnadsfördelarna med att byta till LED-lampor, och om det i vissa fall kan löna sig att göra om befintlig armatur till CE-märkt LED istället för att köpa nytt. Jag har också hållit i mediasamtal med driftteknikerna, som är en årlig översyn av respektive fastighet, där man ser över brister och förbättringsåtgärder.
Hur har du utvecklats under tiden hos oss?
– Jag tror att jag har blivit mer praktiskt lagd, att jag t ex tar tag i mer saker hemma i lägenheten istället för att bara tänka att det borde göras. Jag tycker också att jag har utvecklat min förståelse för att fokusera på helheten mer innan jag dyker in på detaljnivå – det blir väldigt tydligt när man ska försöka förstå exempelvis ett komplext energisystem med driftkort och flödesscheman.
Vad har varit det bästa med praktiken?
– Det har varit att lära känna alla kollegor, alla experter som jag kan fråga om saker, men också att gå runt i de här spännande byggnaderna. Det är intressanta miljöer att verka i. Den teoretiska delen i energi kräver att man kan se de fysiska delarna också för att på riktigt förstå. Här har jag verkligen kunnat gå in i exempelvis en undercentral eller ett fläktutrymme och följa rören och ventilationstrummorna för att se hur de sitter ihop med varandra. Den biten är väsentlig för att lära sig yrket och förstå helheten.
Är det något som har förvånat dig med jobbet?
– Omfattningen av energisystemet i vissa fastigheter. Det är många rör, kanaler och ledningar att hålla koll på! Säkerheten också. Jag visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig, men säkerhetstänket är verkligen omfattande.
Vad gör du när du inte praktiserar eller studerar?
– Då brukar jag vara ute och promenera eller springa i naturreservatet där jag bor. Spelar tennis så ofta jag kan, och umgås med familj och vänner. Vi har även ett fritidshus i Dalarna – min mammas föräldrahem – som kräver omvårdnad och kärlek, där jag nu med mina nyvunna energikunskaper försöker få till ett optimalt drift-och energisystem tillsammans med min pappa.
Kan du rekommendera andra att praktisera hos Specialfastigheter?
– Absolut, det kan jag göra! Det är ju ett intressant ställe med intressanta byggnader. För någon med inriktning inom energi är det ett jättebra ställe att vara på, så det kan jag verkligen rekommendera.