Info om utdaterad webbläsare

Vi ser att du använder Internet Explorer som är en utdaterad webbläsare och inte stöds av denna webbplats. Det innebär att du som använder Internet Explorer kan uppleva att webbplatsen inte fungerar som den ska.


För en säkrare och bättre upplevelse av webbplatsen rekommenderar vi att du byter till någon av följande modernare webbläsare.


Träffa en praktikant

Att göra praktik på ett företag och få testa lärdomarna från sina studier i verkligheten brukar vara uppskattat, både från vår och praktikantens sida. Men vad kan man få göra under en praktik på Specialfastigheter? Vi passade på att prata med Anna, som under hösten praktiserar som drifttekniker i en av våra regioner.

Anna, som är 32 år, studerar i vanliga fall till drift- och fastighetstekniker på YH Akademin. Under hösten spenderar hon en sju veckor lång praktik som drifttekniker hos oss på Specialfastigheter, där hon bland annat fått bekanta sig med en mängd olika driftutrymmen.

Hej Anna, varför sökte du praktikplats hos oss? Och hur hörde du talas om Specialfastigheter?

– Jag visste att jag ville vara på ett företag som i sin tur jobbar mot andra företag. Jag är inte intresserad av exempelvis hyresrätter. Inför praktiken pratade vi i klassen om vilka företag som finns och där poppade Specialfastigheter upp. Jag googlade flera företag runt Uppsala och Gävle och började skicka ut ansökningar. Tore, min handledare, var den som var snabbast med att återkoppla och ge mig ett definitivt svar, och då högg jag på en gång. Jag uppfattade Specialfastigheter som en spännande – och säker – arbetsplats. Så det var väl lite kombinationen av vad jag vill när jag väl börjar jobba och slumpen som gjorde att jag kom hit.

Vad har du jobbat med under praktiken som drifttekniker?

– Gått en massa ronderingar! Och tagit tag i felanmälningar. Jag har även fått vara med på arbetsmiljöronder och därmed träffat många drifttekniker. Och med det har jag fått se jättemånga driftutrymmen, både stora och fina och andra lite mindre. Det har varit jättegivande att se alla de här utrymmena och framförallt att få träffa andra drifttekniker och höra hur de pratar sinsemellan. Så jag känner mig lite som en tjuvlyssnare, men vad ska man göra?

Hur har du utvecklats under tiden hos oss?

– Jag skulle nog säga att jag blivit självsäker i ett driftutrymme. Att jag förstår vad det är jag har framför mig, hur driftutrymmen ser ut i verkligheten så att säga. Alla byggnader har sina olika förutsättningar och det är kul att se och lära sig att hantera de olika förutsättningarna.

Vad har varit det bästa med praktiktiden?

– Bland det roligaste har varit att bara få lyssna, och att hänga med i vad de andra pratar om! Jag har också fått en del uppgifter att ta hand om själv och det är alltid kul att få känna sig nyttig och att man tillför någonting.

Är det något som har förvånat dig med jobbet?

– Att känna mig så säker i de här miljöerna. Det är ju ändå ganska utsatta miljöer. Jag har framförallt varit på anstalter och ungdomshem och jag har ändå känt mig väldigt trygg. Det förvånar mig ändå lite. Det finns rutiner för hur man ska göra allting, och så erfaren personal och kollegor som vet hur det ska gå till.

Vad gör du när du inte praktiserar eller studerar?

– Då är jag ute i min trädgård och i skogen ganska mycket. Jag har tyvärr inte hunnit plocka så mycket svamp i år som jag hade önskat. Men jag hittade en fjällig bläcksvamp utanför KV Täby, fast den fick stå kvar.

Kan du rekommendera andra att göra sin praktik hos Specialfastigheter?

– Det tycker jag verkligen att jag kan! Framförallt tycker jag det är väldigt bra stämning här. Man har alltid nån att ringa om man behöver hjälp. Antingen får man hjälp direkt eller tips om vem man ska kontakta istället. Men som sagt, stämningen tycker jag verkligen är väldigt bra och fin!