Specialfastigheters bokslutskommuniké 2021: Stor ökning i marknadsvärdet och fortsatt växande projektvolym
Specialfastigheters verksamhet fortsätter växa. Förvaltningsresultatet ökade under året med 3,3 procent. Marknadsvärdet för fastigheterna har stigit med drygt 4 miljarder kronor och uppgår nu till närmare 34 miljarder. Ett intensivt arbete pågår för att avhjälpa Kriminalvårdens platsbrist, med en plan på uppemot 2 900 nya platser.
- Hyresintäkterna ökade med 1,9 % till 2 174 (2 132) Mkr
- Förvaltningsresultatet ökade med 3,3 % 1 592 (1 541) Mkr
- Värdeförändringarna på fastigheterna uppgick till 2 147 (-459) Mkr och värdeförändringarna på finansiella instrument uppgick till 32 (56) Mkr
- Årets resultat efter skatt uppgick till 2 999 (888) Mkr
- Marknadsvärdet på fastigheter ökade till 33 761 (29 618) Mkr
- Utdelning som beslutas på årsstämman i april 2022 föreslås uppgå till 634 (604) Mkr
Kraftig tillväxtfas och ökande projektvolym
Specialfastigheter befinner sig i en kraftig tillväxtfas som bedöms fortsätta under flera år. Antalet projekt i såväl projektering som produktion ökar. Den pågående projektvolymen slår nytt rekord även detta kvartal och därför fortsätter rekryteringsarbetet för att ytterligare förstärka projektorganisationen.
"Kriminalvården har fortsatt akut platsbrist och vi gör vad vi kan för att bidra till lösningar. Utöver att leverera det som beställts har vi stort fokus på avtalsskrivning och hyresförhandlingar, och vi utreder också möjligheter till fler platser. Vår projektportfölj för Kriminalvården uppgår nu till nästan 2 200 platser i typhus, cirka 700 platser i tillfälliga byggnader samt ytterligare platser i traditionella projekt. För Statens institutionsstyrelse har projektering kring uppförandet av totalt nio standardhus vid fem institutioner inletts", säger vd Åsa Hedenberg.
Högt ratingbetyg och fortsatt grön finansiering
Standard & Poor’s bekräftade i december Specialfastigheters höga ratingbetyg, AA+, vilket ger företaget goda förutsättningar att finansiera tillväxten via kapitalmarknaden. Låneramen i MTN-programmet har under året höjts från 13 till 16 miljarder kronor för att kunna finansiera den större investeringsvolymen. Det gröna ramverket har också uppdaterats vilket möjliggör fortsatt emittering av gröna obligationer för finansiering av byggnation av gröna fastigheter samt projekt för energibesparingar, förnyelsebara energiinstallationer och långsiktigt hållbar markanvändning.