Info om utdaterad webbläsare

Vi ser att du använder Internet Explorer som är en utdaterad webbläsare och inte stöds av denna webbplats. Det innebär att du som använder Internet Explorer kan uppleva att webbplatsen inte fungerar som den ska.


För en säkrare och bättre upplevelse av webbplatsen rekommenderar vi att du byter till någon av följande modernare webbläsare.


Ange en beskrivande alt text för bilden.

Halvårsrapport 2019: Fortsatt stabilt förvaltningsresultat

Resultatet för halvåret minskade jämfört med motsvarande period 2018, främst till följd av lägre orealiserade värdeförändringar på förvaltningsfastigheter då inga större förändringar gällande fastigheternas direktavkastningskrav har skett. De orealiserade värdeförändringarna under perioden uppgår till 20 Mkr jämfört med 460 Mkr föregående år. Högre hyresintäkter till följd av nya hyresavtal påverkade förvaltningsresultatet positivt.

  • Hyresintäkterna ökade med 5,7 %
  • Förvaltningsresultatet ökade med 3,8 %
  • Värdeförändringar på fastigheterna uppgick till 20 (460) Mkr
  • Periodens resultat minskade med 48,2 % till 574 (1 107) Mkr
  • Marknadsvärdet på fastigheter uppgick till 27 749 (27 288 vid årsskiftet) Mkr

– Vårt förvaltningsresultat är fortsatt stabilt, vi har ökade hyresintäkter men även ökade kostnader för drift och finansiering. Med flera typhus under produktion för både Statens institutionsstyrelse och Kriminalvården ser vi fram emot en fortsatt tillväxt, säger vd Åsa Hedenberg.

På årsstämman i april beslutades om en utdelning om 555 Mkr till ägaren, staten. Samma månad trädde den nya säkerhetsskyddslagen i kraft och på ett seminarium i anslutning till stämman berättade informationssäkerhetsspecialist Kim Hakkarainen från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST) om hur den nya lagen påverkar olika verksamheter.

Tekniska problem med uppvärmningen vid en enskild fastighet har lett till att våra koldioxidutsläpp från inköpt energi ökat betydligt jämfört med samma period föregående år. Vi ser nu en risk att inte kunna uppnå vårt mål med minskade utsläpp för 2019. Vi behöver ta krafttag för att nå vårt långsiktiga mål – en minskning med 75 % till 2030.

Delårsrapporten finns att läsa i sin helhet här.