"Vi har möjlighet att göra stor
skillnad och att vara ett föredöme"
Emilia Hagberg tillträdde som Specialfastigheters hållbarhetschef i oktober 2024. Med en lång erfarenhet av hållbarhetsarbete, ofta i kombination med stadsutvecklings-, exploaterings- och fastighetsfrågor, ser hon fram emot att bidra till Specialfastigheters
utveckling inom hållbarhetsområdet.
Vad lockade dig att börja som hållbarhetschef på Specialfastigheter?
– Jag har arbetat i 25 år med hållbarhet och samhällsplanering på olika sätt, i såväl näringslivet och i kommun som på nationell nivå. Någon sa att ”först formar vi byggnaderna, sen formar de oss”. Det är därför den här branschen är så intressant. Specialfastigheter är just nu i en utvecklingsfas med en stor investeringsportfölj och har högt ställda hållbarhetsmål. Genom att lyfta hållbarhetschefen till ledningsgruppen tillförs en strategisk nivå i bolaget. Vem vill inte vara med på den resan?
%20Hallbarhetschef.jpg)
Vilka är Specialfastigheters största hållbarhetsutmaningar?
– Bygg- och fastighetsbranschen sticker ut som en av de branscher som står för absolut högst andel klimatutsläpp. Utsläppen från material är den största utmaningen. Vi löser inte detta i en handvändning men vi har möjlighet att göra stor skillnad och att vara ett föredöme. Som markägare kan vi arbeta aktivt för att bidra till den biologiska mångfalden, som hotas inte minst av klimatförändringarna.
Risk för olyckor på byggarbetsplatser är förknippat med vår bransch liksom arbetslivskriminalitet och det måste vi som byggherre ständigt jobba med. Strålkastarljuset har också börjat riktas mot bolags ansvar för en hållbar leverantörskedja och det ligger därmed också i vårt fokus.
Om vi kan kombinera hållbarhetslösningar med minskade kostnader så är det lönsamt för både oss och våra kunder.
Hur ser du på hållbarhet och lönsamhet?
– Om vi kan kombinera hållbarhetslösningar med minskade kostnader så är det lönsamt för både oss och våra kunder. Effektivare materialanvändning och energieffektivisering är två bra exempel. Nu implementerar EU, och därmed Sverige, snabbt nya regler om energieffektivisering. Om vi har god framförhållning kan vi genomföra detta på ett kostnadseffektivt sätt, säkra värdet på våra fastigheter och på så vis vara redo för när kundernas krav och förväntningar skärps. Det tredje exemplet är hur våra mest energieffektiva och gröna projekt kan finansieras genom gröna obligationer och därmed ge oss bättre lånevillkor.