Startsidan
Lunds nya tingsrätt

Lunds nya tingsrätt

I centrala Lund uppför Specialfastigheter en ny tingsrätt åt Domstolsverket. Byggnaden beräknas stå klar i början av 2018 och blir ett välkommet tillskott för både stadsbild och rättsväsende i Lund.

Den nya tingsrätten kommer att ligga strax väster om Lunds centralstation och blir granne med kommunhuset Kristallen. Tillsammans med övrig stadsutveckling och expansion väster om järnvägen utgör den en synlig och viktig del i den nya siluett som möter resenärer på väg till och från Lund.

En säker och tillgänglig tingsrätt

En domstol är en offentlig institution som ska vara öppen och inbjudande, samtidigt som den ingjuter respekt och känns trygg och säker. Tingsrättens verksamhet och platsen den förläggs på ställer höga krav på byggnaden, exempelvis vad gäller öppenhet och ljusinsläpp kontra sekretess och skalskydd.

Fasaden på Lunds nya tingsrätt utgörs i huvudsak av koppar och glas medan sockeln består av kalksten – enkla och hållbara naturmaterial som är slitstarka, åldras vackert och ger byggnaden pondus och tyngd. Tingsrätten får ett modernt och stilfullt arkitektoniskt uttryck, samtidigt som den uppfyller de höga säkerhetskraven.

Specialfastigheter och Domstolsverket har tecknat ett 20-årigt hyresavtal för den nya tingsrätten som beräknas stå klar under våren 2018.

Tingsratten_Lund_entre_720x400px

Snabbfakta Lunds nya tingsrätt

  • Den nya tingsrätten blir ca 10 500 kvadratmeter stor, disponerat på sju plan varav ett under mark. Byggnaden ska certifieras enligt Miljöbyggnad nivå Guld.
  • Tingsrätten kommer inledningsvis att använda våning 1–4 där förhandlingssalar kommer finnas längst ned och kontor längre upp i huset.
  • FOJAB arkitekter har ritat byggnaden. Entreprenaden är ett partneringprojekt i samverkan med NCC där NCC i ett första skede bistår i projektering och planering.