Info om utdaterad webbläsare

Vi ser att du använder Internet Explorer som är en utdaterad webbläsare och inte stöds av denna webbplats. Det innebär att du som använder Internet Explorer kan uppleva att webbplatsen inte fungerar som den ska.


För en säkrare och bättre upplevelse av webbplatsen rekommenderar vi att du byter till någon av följande modernare webbläsare.


Projektledare

Lina sitter i möte

Rabi berättar om rollen som projektledare

Rabi kom till Specialfastigheter 2019 och är i grunden utbildad civilingenjör inom väg och vatten. Innan han började hos oss arbetade han bland annat som konstruktör och uppdragsledare.

Hur ser din bakgrund ut?

Jag är byggnadskonstruktör i grunden och har läst programmet Civilingenjör Väg- och Vattenbyggnad vid Luleå tekniska universitet. Innan jag kom hit jobbade jag på Försvarsmakten som projektledare och samordnare, och på den tiden var jag kund hos Specialfastigheter. Jag har också arbetat på Sweco Structures som konstruktör och uppdragsledare. Anledningen till mitt yrkesval är att jag alltid har varit intresserad av byggnader och teknik. Jag är lite händig om jag får säga det själv – gillar att snickra, skapa och bygga grejer.

Vad var det som gjorde att du ville jobba hos oss?

På Sweco jobbade jag bland annat med projektering av European Spallation Source (ESS) i Lund. Det är en forskningsanläggning som bland annat hanterar radioaktivitet och ska klara explosions- och jordbävningslaster. Det var då jag fick upp intresset för det här med säkerhet, vilket också lockade mig på Försvarsmakten. Där fick jag kontakt med Specialfastigheter som ju äger många fastigheter där kundernas verksamhet kräver en hög säkerhetsnivå. Eftersom jag alltid uppfattat Specialfastigheter som professionella och gärna ville jobba mer ”hands-on” och vara med där det händer saker i projekten sökte jag tjänsten som projektledare. Jag gillar utmaningen i att ha säkerheten främst samtidigt som byggnaderna ska vara hållbara, kostnadseffektiva och anpassade till kundens verksamhet.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Antingen börjar jag med ett bygg- eller projekteringsmöte eller gör ett platsbesök på något av mina projekt. Eller också börjar jag på kontoret med planering, uppföljning och administration. Mitt jobb innebär mycket kontakt med andra, internt och med konsulter, entreprenörer och hyresgäster. Jag ansvarar för och leder byggprojekt – allt från små underhållsprojekt till nybyggnationer. Det är mitt ansvar att se till att vi exempelvis håller våra tidsmässiga och ekonomiska ramar. Jag behöver också kunna förhandla, ha koll på det entreprenadjuridiska och veta vart man ska vända sig i olika frågor.

Mina kunder inom Specialfastigheter är antingen förvaltningen, när det gäller underhållsprojekt, eller affärsavdelningen när det är kopplat till nya behov hos våra hyresgäster.

Hur tycker du våra kärnvärden säkerhet, långsiktighet, närhet och samverkan återspeglas i ditt jobb? Stämmer de med verkligheten?

Absolut. Vi är inte ett ”helt vanligt aktiebolag” där vinstintresset får styra allt, utan vi vill åt samma håll som våra kunder – vi jobbar nära dem och alltid med ett långsiktigt fokus. Säkerheten finns förstås hela tiden närvarande, det kan exempelvis handla om att vi inte kan maila vad som helst eller att våra leverantörer måste vara säkerhetsgranskade.

På vilket sätt har du utvecklats under din tid vid Specialfastigheter?

Det känns som att jag varit här länge trots att jag är ganska ny – jag har fått jobba med så många olika saker redan. Jag får gå de olika utbildningar och kurser jag behöver, och kan verkligen styra min utveckling här. Som projektledare jobbar man hela tiden med så många olika människor. Jag får blanda ledarskap, teknik, ekonomi och juridik. Man är lite av allt-i-allo och får bred kompetens som projektledare. Ledarskapet utvecklas nästan automatiskt!

Vad är det som gör det roligt att gå till jobbet?

Jag gillar det här med att det är upp till mig hur projekten kommer att se ut. Jag ansvarar och företaget styr inte i detalj. ”Frihet under ansvar” helt enkelt. Jag gör det jag ska göra och känner hela tiden att jag har företaget i ryggen.

Hur ser du på din framtid i företaget?

Kanske vill jag på sikt inrikta mig ännu mer mot ledarskap och vara mindre inblandad i detaljer. Jobbet jag har nu är jättekul, så just nu har jag inte riktigt funderat. Projekten är så olika, så det är utvecklande hela tiden.

Vad gör du när du inte jobbar?

Jag spelar fotboll och padel. Styrketränar, men inte lika mycket som förr… Jag gillar att meka med motorcyklar och bilar. Jakt är ett annat stort intresse. Sen tycker jag förstås om att umgås med familj och vänner. Jag tycker att Specialfastigheter är en bra arbetsplats när man har småbarn, det är flexibelt!

Sofia står bredvid en häst

Vad innebär jobbet som projektledare?

Som projektledare hos oss får du ett varierat och utmanande arbete som innefattar mycket samarbete med andra, både internt och externt. Du arbetar med underhåll och ombyggnationer såväl som med nybyggnationer. Den gemensamma nämnaren för alla våra projekt är vårt fokus på säkerhet. Som projektledare har du din utgångspunkt i Linköping, Stockholm, Sundsvall, Örebro, Göteborg eller Lund, men en hel del resor ingår i tjänsten. Projektledarrollen är komplex och förutom kompetenskrav inom bygg så krävs kunskap om bland annat entreprenadjuridik, offentlig upphandling, arbetsmiljö och ledarskap. För att få anställning som projektledare hos oss är det positivt om du har akademisk utbildning inom samhällsbyggnad, teknik eller motsvarande.