Info om utdaterad webbläsare

Vi ser att du använder Internet Explorer som är en utdaterad webbläsare och inte stöds av denna webbplats. Det innebär att du som använder Internet Explorer kan uppleva att webbplatsen inte fungerar som den ska.


För en säkrare och bättre upplevelse av webbplatsen rekommenderar vi att du byter till någon av följande modernare webbläsare.


Projektledare

Lina sitter i möte

Martin berättar om rollen som projektledare

Martin började på Specialfastigheter 2014 med en bakgrund från både fastighets- och energibranschen. Efter ett antal år som projektledare på leverantörssidan ville han utvecklas genom att gå över till beställarsidan i ett bolag som han upplevde som spännande. Martins drivkraft har alltid varit den samma oavsett bransch – att ligga i framkant och göra skillnad.

Hur ser din bakgrund ut?

Jag är energi- och miljöingenjör i grunden och började först att jobba som teknikkonsult inom fastighetssektorn. Därefter har jag jobbat som projektledare på Schneider Electric under tio år, med fokus på stora energibesparingsprojekt. Det var under den perioden jag insåg att rollen som projektledare var den rätta för mig och jag ville söka mig vidare för att utvecklas.

Vad var det som gjorde att du ville jobba hos oss?

Det var flera saker som lockade, främst att få jobba med spännande och ovanliga fastigheter. Anledningen till att jag hamnade på Specialfastigheter var främst på att jag ville utvecklas genom att gå från leverantörssidan till beställarsidan, för att kunna kravställa och påverka på ett större sätt. Jag kände att Specialfastigheter var professionellt och stabilt med ett långsiktigt tänk som attraherade. Sist men inte minst ville jag utvecklas i ett bolag som är marknadsledande inom sitt segment och få jobba långsiktigt med kunden med hållbara affärsmodeller.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Jag tycker faktiskt att det mest finns ovanliga dagar i rollen som huvudprojektledare. Eller rättare sagt, ingen dag är den andra lik. Idag jobbar jag som "spindeln i nätet" för ett av bolagets största och mest komplexa byggprojekt som löper under flera år. Det innebär att jag jobbar mycket med bemanning, planering och uppföljning – allt för att projektets framdrift ska bli så bra som möjligt. Jobbet innebär framför allt mycket kontakter med projektorganisationen, konsulter, kunden, entreprenören med många samtal, möten och stöttning för att styra projektet i rätt riktning. Att projektleda ett stort projekt är ungefär som att vara vd i ett bolag – att jobba med ett långsiktigt och strategiskt perspektiv för att nå uppsatta mål och visioner. I just mitt projekt har vi jobbat fram ett projektspecifikt hållbarhetsprogram med målet att uppnå verklig effekt vad gäller minskad klimatpåverkan och minimerade avfallsmängder, ett program som nu står som modell även för andra projekt i bolaget. Det är något jag är stolt över att vara ”pappa" till. Till syvende och sist är jag projektets ”go-to-person” och det är mitt ansvar att se till att vi exempelvis håller tidsmässiga och ekonomiska ramar. Ett ansvar jag trivs väldigt bra med. Ett lite mjukare men lika viktigt ansvar är att få projektorganisationen att må bra, ha kul på jobbet och veta vad man ska göra och när man ska göra det.

Hur tycker du våra kärnvärden säkerhet, långsiktighet, närhet och samverkan återspeglas i ditt jobb? Stämmer de med verkligheten?

Absolut, alla dagar i veckan! Våra kärnvärden är i högsta grad levande i mitt jobb, det genom­syrar allt jag gör i rollen som huvudprojektledare. Att säga att säkerhet, långsiktighet, närhet och samverkan sitter i ryggmärgen är ingen överdrift.

På vilket sätt har du utvecklats under din tid vid Specialfastigheter?

När jag började 2014 hade vi som företag både mindre och färre projekt. Idag har vi den största projektvolymen någonsin i bolagets historia. Det i sig är ju en utvecklande resa både för bolaget och mig i min yrkesroll. Det mest talande är nog att jag har utvecklats i roll som ledare och att våra kärnvärden så tydligt är implementerade i både mig och projektet. Efter att ha jobbat några år i bolaget så konstaterar jag att detta med säkerhet ligger djupt i Specialfastigheters DNA. Likväl som i mitt eget.

Vad är det som gör det roligt att gå till jobbet?

Först och främst att få vara med och realisera ett jätteprojekt, att få driva resan från ett ritbord till att förverkliga visionen "det mest hållbara projektet i Specialfastigheters och Kriminalvårdens historia med målet att skapa Sveriges modernaste anstalt”. Att driva ett projekt med så höga ambitioner och målsättningar är otroligt roligt och utvecklande. Jag brukar säga att jag har förmånen att jobba i ett ovanligt projekt med en egen anda.

Hur ser du på din framtid i företaget?

Jobbet jag har just nu är så otroligt kul, utmanande och utvecklande att jag inte riktigt funderat på framtiden. Det jag kan säga är att jag har växt med utmaningen genom att driva ett stort projekt. Ska jag säga något om eventuella framtidsplaner så skulle jag lockas av en roll där jag har ännu större påverkansmöjligheter och att ännu mer kunna bidra till att driva byggbranschen i rätt riktning. En hållbar riktning.

Vad gör du när du inte jobbar?

Jag umgås helst med familjen som precis som jag gillar att leva ett aktivt liv. Vi trivs bäst i de svenska fjällen på ett par skidor, antingen utför eller på längden. Min egen löpträning är tyvärr satt på paus men jag hoppas på en återkomst till en skön löprunda. Att vara med barnen och se dem utvecklas är det som gör mig mest glad i rollen som förälder.

Sofia står bredvid en häst

Och att hitta mitt eget ”rum-i-rummet”, att få små korta stunder i vardagen för reflektion, t ex med en kopp kaffe framför en brasa vilket är en viktig kontrast till jobbet och en viktig stund för återhämtning. Jag har också ett stort intresse för design, form och arkitektur i alla former. Ett intresse som förmodligen kommer från min far som var möbelsnickare. Min barndomsdröm att få snickra realiseras nu genom att få projektleda ett stort projekt och se byggnaderna uppföras.

Vad innebär jobbet som projektledare?

Som projektledare hos oss får du ett varierat och utmanande arbete som innefattar mycket samarbete med andra, både internt och externt. Du arbetar med underhåll och ombyggnationer såväl som med nybyggnationer. Den gemensamma nämnaren för alla våra projekt är vårt fokus på säkerhet. Som projektledare har du din utgångspunkt i Linköping, Stockholm, Sundsvall, Örebro, Göteborg eller Lund, men en hel del resor ingår i tjänsten. Projektledarrollen är komplex och förutom kompetenskrav inom bygg så krävs kunskap om bland annat entreprenadjuridik, offentlig upphandling, arbetsmiljö och ledarskap. För att få anställning som projektledare hos oss är det positivt om du har akademisk utbildning inom samhällsbyggnad, teknik eller motsvarande.