Info om utdaterad webbläsare

Vi ser att du använder Internet Explorer som är en utdaterad webbläsare och inte stöds av denna webbplats. Det innebär att du som använder Internet Explorer kan uppleva att webbplatsen inte fungerar som den ska.


För en säkrare och bättre upplevelse av webbplatsen rekommenderar vi att du byter till någon av följande modernare webbläsare.


IT-samordnare

Lina sitter i möte

Lina berättar om rollen som IT-samordnare

Lina började arbeta på Specialfastigheter 2018. Innan dess läste hon systemvetenskap på Linköpings universitet och har därefter jobbat med IT på olika sätt – till exempel programmering och utveckling av affärssystem. Hon har också arbetat som projektledare, systemförvaltare och även en kort tid som konsult, då hon bland annat hade uppdrag hos Specialfastigheter och på så sätt fick upp ögonen för företaget.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?

Som IT-samordnare ska jag se till att de system som jag ansvarar för underhålls och förbättras, på samma sätt som vi förvaltar våra fastigheter. Jag är ”förvaltningsledare IT” för fyra så kallade förvaltningsobjekt, och har framför allt hand om våra administrativa system i stödverksamheten. Jag samordnar uppgraderingar, hjälper till vid tester tillsammans med objektspecialister, koordinerar, följer upp ärenden och leveranser med våra leverantörer – och avhjälper förstås akuta fel. Jag försöker också hinna med att omvärldsbevaka, ha koll på vilka nyheter som finns där ute och som kan vara intressanta för oss. Ibland behöver vi införa nya system och applikationer, då är jag med hela vägen – från krav via design, test och implementering fram till driftsättning och förvaltning. Sedan leder jag olika projekt. Just nu är jag exempelvis projektledare för att ta fram ett nytt intranät, vilket bland annat innebär en hel del möten med olika inblandade. Jag ansvarar helt enkelt för att vi kommer framåt enligt tidplan och budget, att vi förankrar projektet med verksamheten och att vi kommer i mål. Det är viktigt för mig att hela tiden ha slutanvändarna i åtanke. De är mina kunder och ska få så bra system som möjligt att jobba med!

Finns det speciella utmaningar med just våra IT-system?

På Specialfastigheter tänker vi säkerhet i allt vi gör. Det innebär bland annat att vi alltid gör kontroller av leverantörer innan de får konton hos oss och funderar igenom alla IT-lösningar så att de håller tillräckligt hög säkerhetsnivå. Eftersom vi är certifierade inom informationssäkerhet har vi en del att leva upp till!

Vad gör det roligt att gå till jobbet?

Det är omväxlande och händer hela tiden saker. Specialfastigheter är bra på att utvecklas – vi vill hela tiden jobba effektivare och hitta smartare lösningar. Jag tycker det är kul att vara med i hela kedjan från krav till förvaltning och att ha kontakt med många olika människor, både inom och utanför företaget. I mitt uppdrag ingår ju att serva verksamheten och jag gillar att kunna hjälpa till. Säkerhetsaspekten är intressant, men gör förstås också att man måste vara lite klurig och ibland hitta nya lösningar som inte är de självklara. Eftersom vi inte är så många är beslutsvägarna för det mesta korta, och det är ett bra driv i organisationen. Jag fick ett gott intryck av företaget redan från början och tycker att jag har en spännande roll. Att vi jobbar mycket med hållbarhet och exempelvis har möjlighet att volontärarbeta på arbetstid är annat som jag verkligen uppskattar.

Hur tänker du kring din framtid på Specialfastigheter?

Nu har jag jobbat här i ett par år men det finns fortfarande mycket att lära. Jag vill till exempel bli en ännu bättre kravställare och lära mig mer om hur vår verksamhet jobbar.

Vad gör du när du inte jobbar?

Jag gillar att umgås med familj och kompisar. Tycker om att laga mat, åka skidor och vandra i fjällen. Och så är jag fotbollstränare för min dotters fotbollslag vilket tar en hel del tid. Inom fotboll är man ett lag som ska dra åt samma håll och täcka upp för varandra – precis som vi på IT-avdelningen. Det är viktigt att lära sig dra nytta av varandras styrkor, att alla gör det de är bra på. Det tycker jag vi gör här också!

Sofia står bredvid en häst

Vad innebär jobbet som IT-samordnare?

Som IT-samordnare hos oss har du stora möjligheter att påverka vår verksamhetsutveckling. Du agerar som projektledare där du bistår våra systemförvaltare med att genomföra aktiviteter, ändringar och utveckling av våra system. I arbetet ingår att skapa en samförståelse mellan IT och verksamheten genom en aktiv dialog med respektive enhet och medvetna val av systemlösningar och leverantörer.