Info om utdaterad webbläsare

Vi ser att du använder Internet Explorer som är en utdaterad webbläsare och inte stöds av denna webbplats. Det innebär att du som använder Internet Explorer kan uppleva att webbplatsen inte fungerar som den ska.


För en säkrare och bättre upplevelse av webbplatsen rekommenderar vi att du byter till någon av följande modernare webbläsare.


Elingenjör

Lina sitter i möte

Jasenko berättar om arbetet som elingenjör

Jasenko utbildade sig till elingenjör och ekonom i Bosnien. Efter flytten till Sverige började han jobba som elektriker. För att ta allmänbehörighet i el gick han en utbildning på Stockholms Tekniska Institut samtidigt som han tog magisterexamen i företagsekonomi på Stockholms Universitet. Jobbet på Specialfastigheter blev han tipsad om av en tidigare kollega och han började hos oss 2018.

Vad har du jobbat med tidigare?

Innan jag kom till Specialfastigheter har jag jobbat som elkonsult med projektering samt revisions- och entreprenadbesiktningar.

Vad innebär det att vara elingenjör?

Här på Specialfastigheter jobbar elingenjörer med statusbesiktningar, som stöd till projektledare. Vi driver också mindre projekt och representerar Specialfastigheter vid entreprenadbesiktningar. I utvecklingsgruppen kollar vi tillsammans med övriga specialister på hur vi kan använda ny teknik vid våra fastigheter – t ex LED-belysning, solceller och laddstolpar för elbilar.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Jag åker runt till våra fastigheter och kollar på elinstallationernas skick. Efter besiktning skriver jag protokoll där elanläggningarnas status noteras. De uppgifterna använder sedan förvaltaren vid upprättandet av underhållsplan för respektive fastighet.

Finns det speciella utmaningar med just våra fastigheter?

Det är ju viktiga samhällsfunktioner vi har att göra med, och vid ett eventuellt strömavbrott måste reservkraften fungera felfritt. Vi kontrollerar och testar kontinuerligt, följer självklart rutinerna för varje anläggning. Som statligt ägt företag försöker vi vara föredöme när det gäller hållbarhet utifrån ett miljö- och energimässigt perspektiv.

Vad gör det roligt att gå till jobbet?

Att jag har varierande och utmanande arbetsuppgifter! Ena dagen jobbar jag med en liten skola och den andra med en stor anstalt. Jag jobbar också samtidigt med flera interna och externa projekt där jag kan använda mina kunskaper i el och ekonomi.

Vad gör du när du inte jobbar?

Jag gillar att idrotta – spela fotboll, pingis, basket, åka skidor och förstås umgås med barnen. Ett tag var jag tränare för min sons fotbollslag. Sen reser jag med familjen en del, gärna till Sydeuropa.

Sofia står bredvid en häst

Vad innebär jobbet som Elingenjör?

Som elingenjör på Specialfastigheter ansvarar du och ditt team för att våra anläggningar fungerar som de ska gällande elförsörjning. Det handlar bland annat om att besiktiga och testa anläggningar och att planera och genomföra underhåll. Ditt jobb är viktigt – att elen fungerar är en avgörande förutsättning för mycket annat.