Startsidan
Jobba hos oss
Våra medarbetare berättar
Drifttekniker

Drifttekniker

Tjänsten som drifttekniker innebär att du är ansvarig för den dagliga tillsynen och skötseln av våra fastigheter, som finns runt om i hela landet. Du ansvarar för det felavhjälpande underhållet, följer upp mediaförbrukningen och utför driftoptimerande åtgärder. Det är positivt om du har en driftteknikerutbildning. Som drifttekniker är du företagets ansikte utåt och det är främst du som har möjlighet att underlätta våra hyresgästers vardag.

Erik berättar om arbetet som drifttekniker

Erik började arbeta på Specialfastigheter 2008. Han har jobbat med fastigheter i någon form under hela sin karriär, bland annat som industrigolvläggare. Just nu ägnar han mycket tid och kraft åt driftoptimering för att vi ska kunna uppnå våra miljö- och energimål.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Jag är drifttekniker på två fastigheter, en kriminalvårdsanstalt och en SiS-anläggning. Hur min arbetsdag kommer att se ut beror helt på vilka felanmälningar som kommer in. Det kan vara till exempel en pump eller ett frysskydd som löst ut. Annars är nog en av mina viktigaste arbetsuppgifter SBA, systematiskt brandskyddsarbete. Det innebär att regelbundet se över att alla viktiga funktioner – ventilation, dörrar, tillfartsvägar, brandtätningar och så vidare – funkar som de ska. Dessutom är jag delaktig både i budgetarbetet och när det gäller att ta fram affärsplan och underhållsplaner. Jag deltar även i projekteringsmöten och driver några egna, mindre projekt. Det är mixen som gör det så intressant!

Hur ser din bakgrund ut?

Jag har jobbat med fastigheter under hela yrkeslivet, fast på lite olika sätt. Först som industrigolvläggare och därefter på ett privat fastighetsföretag här i Örebro. Det har gett mig en bra inblick i vad saker och ting kostar och hur lång tid det är rimligt att ett jobb tar när jag beställer tjänster av våra ramavtalsentreprenörer.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det var min fru som hittade annonsen med tjänsten hos Specialfastigheter. Jag hade tröttnat på att vara borta så mycket hemifrån som mina tidigare arbeten hade krävt, och kände direkt att det här var något för mig. Jag gillar frihet under ansvar och uppskattar möjligheten att styra min egen tid i hög utsträckning. Dessutom har vi ett otroligt bra samarbete med våra hyresgäster som bygger på ömsesidigt förtroende.

…och den största utmaningen?

Ibland kan det vara tufft att stå på sig i diskussioner med olika motparter, men då har vi hyresavtalen och gränsdragningslistor som hjälper oss. Och som sagt, med min långa erfarenhet har jag byggt upp en rätt bra kunskapsbank för vad som är rimligt och upplever att jag oftast får gehör för mina argument. Att jag är en optimistisk och glad person underlättar säkert också.

Hur återspeglas vårt kärnvärde säkerhet i ditt arbete?

Säkerhetsbiten känns helt naturlig för mig och är ingenting jag går och tänker på i vardagen – det är en naturlig del i vårt arbete vad det än gäller med personer, ritningar mm. Vi drifttekniker har ju larm och radio med oss hela tiden, vilket känns tryggt. Jag pratar aldrig jobb utanför arbetet – det har med integritet och säkerhet att göra men är också rätt skönt.

Vad är det som gör det roligt att gå till jobbet varje dag?

Specialfastigheter är en bra arbetsplats. Det är trevliga arbetskompisar, högt i tak och det uppskattas att man är rak och säger vad man tycker. Sen får man mycket motion på jobbet – jag brukar gå nånstans mellan 8.000 och 15.000 steg varje dag. Har man dålig kondis funkar inte huvudet, brukar jag säga!

Hur ser du på din framtid i företaget?

Det händer många spännande saker hela tiden. Driftoptimering har till exempel blivit något vi ägnar mycket tid och kraft åt nu, vilket jag tycker är jätteintressant, bland annat för att vi ska kunna uppnå våra miljömål. Dessutom är jag med i en grupp som utvecklar nya system för att underlätta vårt arbete. Sen vill jag fortsätta med mitt uppdrag som arbetsmiljöombud och sitter med i Specialfastigheters arbetsmiljökommitté för att bidra till skapandet av en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö.  Nu ska jag även ta plats i företagets styrelse, något som känns väldigt givande. Jag tror det kommer att gynna verksamheten att få med driftteknikernas infallsvinkel tidigt i planeringen för framtiden.

Vad gör du när du inte jobbar?

Idrott har alltid spelat en stor roll i mitt liv. I många år var jag ungdomsledare för både innebandy- och fotbollslag, något som tog men också gav mycket energi. Nuförtiden cyklar jag runt lite sjöar, gärna ihop med sonen. Jag gillar att hålla igång kroppen och få rensa skallen. Dessutom älskar jag fart efter att ha åkt motorcykel i nästan 30 år, men nu nöjer jag mig med cyklingen!