Info om utdaterad webbläsare

Vi ser att du använder Internet Explorer som är en utdaterad webbläsare och inte stöds av denna webbplats. Det innebär att du som använder Internet Explorer kan uppleva att webbplatsen inte fungerar som den ska.


För en säkrare och bättre upplevelse av webbplatsen rekommenderar vi att du byter till någon av följande modernare webbläsare.


Drifttekniker

Drifttekniker arbetar i servicerum och checkar av en lista

Edgar berättar om arbetet som drifttekniker

Edgar har utbildat sig till fastighetsingenjör, och sedan kommit direkt till Specialfastigheter och tjänsten som drifttekniker vid en av våra största fastigheter. Här får han utlopp för sitt intresse för ekonomi och teknik.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Det händer många olika saker. Det kan till exempel vara att jag får larm om en krånglande pump, att jag gör en SBA-rondering, kollar tätningar eller felsöker varför energiförbrukningen plötsligt ändras i en fastighet. Jag träffar också entreprenörer, diskuterar de smartaste lösningarna som samtidigt ska hålla sig inom budgetramarna. Viktigast av allt är att hyresgästerna är nöjda! Jag träffar dem ju dagligen och försöker lösa deras problem. Att ge bästa möjliga service och underhåll är mitt mål.

Hur ser din bakgrund ut?

Jag kommer faktiskt direkt från plugget. Jag har läst till fastighetsingenjör (med inriktning mot teknisk och ekonomisk förvaltning) i 2,5 år på Stockholms Tekniska Institut. Det var en väldigt bred utbildning som passade mig utmärkt, eftersom jag är intresserad av både teknik och ekonomi. Mycket fokus på driftoptimering, energifrågor, projektledning, byggteknik, fastighetsekonomi, styr och regler – väldigt givande, helt enkelt!

Vad var det som lockade med Specialfastigheter? Kände du till oss sedan tidigare?

Jag var en tid hos Försvarsmakten direkt efter examen och fick där upp ögonen för Specialfastigheter. Jag kände till att det handlar mycket om säkerhet och fokus på kunderna här, och jag hade hört gott om företaget. Eftersom jag alltid varit intresserad av vem som har hand om landets säkerhetsfastigheter kändes det helt rätt!

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att det är så varierande! Man har ansvar för sina egna fastigheter och ska få allt att fungera. Att möta hyresgäster eller assistera driftchef och teknisk förvaltare är roligt, jag får lära mig mycket nytt hela tiden och blir hela tiden bättre på att drifta fastigheterna. Jag får hålla i mindre projekt och ha hand om en egen budget, fatta egna beslut och ta hand om resultatet, vilket är kul eftersom jag gillar att ta ansvar.

…och den största utmaningen?

Jag är ju ganska ny, men alla olika avtal och gränsdragningslistor är en utmaning att hålla koll på. Men vi har ju olika system och listor som stöd. I slutänden handlar det alltid om att göra hyresgästen nöjd, det är dem vi jobbar för.

Hur återspeglas vårt kärnvärde säkerhet i ditt arbete?

Vi har ju känsliga ritningar till exempel som inte kan ligga framme hur som helst. Man måste tänka på vad man pratar om, och med vem. Men det kommer rätt naturligt, och vi får utbildningar av företaget gällande vad som är viktigt att tänka på. Vi har ju känsliga projekt och objekt, och hanterar skyddsvärd information. Jag pratar aldrig särskilt djupgående om mitt jobb privat. Det är ett ansvar jag gärna tar.

Hur var det att komma som ny till oss, hur funkade mottagandet?

Jag har ju bara jobbat här några månader men det känns som jag varit en del av företaget i åratal. Det är familjär stämning och en bra gemenskap, Specialfastigheter har lyckats bra med välkomnandet! Vi är ett tajt team på den fastighet där jag jobbar men jag har också träffat en hel del kollegor på kick-offer och utbildningar.

Hur ser du på din framtid i företaget?

Till att börja med vill jag hjälpa företaget bli ännu bättre och att växa. Jag vill lära mig ännu mer om energi och de ekonomiska delarna av förvaltningen, tar gärna ett mer övergripande ansvar. Jag vill växa in i företaget och bli en viktig kugge.

Vad gör du när du inte jobbar?

Jag är en riktig matälskare, så på fritiden äter jag gärna några goda måltider, men jämnar alltid ut det med ett pass på gymmet eller i klubben där jag tränar brottning. Min familj och vänner är även en stor del av min fritid. Under sommaren fick jag dessutom upp mina ögon för paddling, vilket jag tycker är otroligt roligt och en bra träning på köpet!

Medarbetare som ler

Vad innebär jobbet som drifttekniker?

Tjänsten som drifttekniker innebär att du är ansvarig för den dagliga tillsynen och skötseln av våra fastigheter, som finns runt om i hela landet. Du ansvarar för det felavhjälpande underhållet, följer upp mediaförbrukningen och utför driftoptimerande åtgärder. Det är positivt om du har en driftteknikerutbildning. Som drifttekniker är du företagets ansikte utåt och det är främst du som har möjlighet att underlätta våra hyresgästers vardag.