Info om utdaterad webbläsare

Vi ser att du använder Internet Explorer som är en utdaterad webbläsare och inte stöds av denna webbplats. Det innebär att du som använder Internet Explorer kan uppleva att webbplatsen inte fungerar som den ska.


För en säkrare och bättre upplevelse av webbplatsen rekommenderar vi att du byter till någon av följande modernare webbläsare.


Drifttekniker

Mattias berättar om rollen som drifttekniker

Det var svärfar som fick Mattias att söka jobbet på Special­fastig­heter. Här får han utlopp för sitt fastighetsintresse och har möjlig­heten att både hjälpa kollegor på deras fastigheter och kunna ta hjälp av dem när något krånglar hos honom själv. Som drifttekniker är Mattias ansvarig för den dagliga tillsynen och skötseln av våra fastigheter. Han ansvarar för det felav­hjälpande underhållet, följer upp mediaförbruk­ningen och utför driftoptimerande åtgärder.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Jag brukar starta upp dagen med att kolla styr­programmet där jag ser mina uppkopplade fastig­heter. Där kan jag kolla status på exempelvis fläktar och ventilation etc. Jag ser också om det kommit in nåt larm som jag måste springa på. Eftersom jag i systemet ser i förväg vad som är på väg att hända – som att temperaturen är på väg upp eller ner, eller att en fläkt krånglar – kan jag förebygga mycket. Sen tittar jag också på inkomna service­anmälningar och ronderar mina fastigheter, vilket helt enkelt innebär att jag går runt och kollar att allt fungerar som det ska. Driftutrymmen ska ronderas minst en gång i månaden. Sen lägger jag förstås mycket tid på kontakt med hyresgäster och entreprenörer.

Hur ser din bakgrund ut?

Jag gick el-programmet på gymnasiet och har jobbat med en del olika saker. Det tidigare arbete jag haft som legat närmast fastighetsbranschen var nog när jag jobbade med tilläggsisolering av vindar och fasader.

Vad var det som lockade med fastighetsbranschen? Kände du till Specialfastigheter sedan tidigare?

Jag såg faktiskt annonsen på Blocket Jobb och nämnde det för min svärfar som har jobbat mycket med fastigheter. Han kände till Specialfastigheter och tyckte helt klart att jag skulle söka. Jag har alltid varit intresserad av fastigheter ”i stort och smått” och tyckte jobbet lät spännande. Dessutom har jag ofta haft ganska långa pendlingsavstånd till tidigare jobb, och med små barn var det absolut en fördel med jobbet på samma ö som bostaden, så på den vägen är det!

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det är nog att jag kan planera mina dagar till stor del själv. Sen uppskattar jag samarbetet med kundens driftpersonal, och när jag och kollegor gör gemen­samma arbeten på mina eller deras fastigheter. Jag gillar att träffa nya människor och tycker om att samarbeta. Det är kul att inte alltid jobba ensam, alltid lärorikt att se kollegornas fastigheter och hur de har löst olika grejer. Jag uppskattar friheten i att kunna disponera min tid och lägga upp arbetsuppgifterna i en ordning som passar mig. Spöregnar det gör man inte en takrondering!

…och den största utmaningen?

Det kan till exempel vara en fredagseftermiddag när det uppstår en vattenläcka – då gäller det att försöka hinna få ut entreprenör innan helgen… De största utmaningarna är helt enkelt då saker går sönder av olika anledningar och påverkar hyresgästen.

Hur återspeglas vårt kärnvärde säkerhet i ditt arbete?

Givetvis är det skillnad mot övriga fastighets­branschen. När jag ska göra ett jobb på en anstalt gäller det till exempel alltid att prata med centralvakten när jag ska in nånstans, och jag har larm med mig. Det är också mer begränsat kring vilka leverantörer jag kan anlita – det krävs lite mer planering kring arbetet som ska göras inne på fastigheten.

Hur ser du på din framtid i företaget?

Jag ser ljust på framtiden i företaget och hoppas på att det blir nybyggnation på någon av de fastig­heterna jag har, så att man får vara med om hela den processen. Det vore spännande att vara med hela vägen, från planering tills att det står färdigt.

Vad gör du när du inte jobbar?

Jag älskar båtliv – motorbåtar framför allt. Vi har båt i familjen och försöker vara ute med den så mycket så det går. Utöver det pysslar jag gärna på lantstället och umgås med familj och vänner förstås.

Medarbetare som ler

Vad innebär jobbet som drifttekniker?

Tjänsten som drifttekniker innebär att du är ansvarig för den dagliga tillsynen och skötseln av våra fastigheter, som finns runt om i hela landet. Du ansvarar för det felavhjälpande underhållet, följer upp mediaförbrukningen och utför driftoptimerande åtgärder. Det är positivt om du har en driftteknikerutbildning. Som drifttekniker är du företagets ansikte utåt och det är främst du som har möjlighet att underlätta våra hyresgästers vardag.