Info om utdaterad webbläsare

Vi ser att du använder Internet Explorer som är en utdaterad webbläsare och inte stöds av denna webbplats. Det innebär att du som använder Internet Explorer kan uppleva att webbplatsen inte fungerar som den ska.


För en säkrare och bättre upplevelse av webbplatsen rekommenderar vi att du byter till någon av följande modernare webbläsare.


Driftchef

Driftchef

Tore berättar om rollen som driftchef

Tore har alltid gillat fastigheter, men det var först efter en lågkonjunktur i en annan bransch som han bestämde sig för att börja jobba med dem. Mitt i livet bytte han karriär och är nu en av våra driftchefer. Som arbetsledare för tolv drifttekniker och med 24 fastigheter i sitt fastighetsområde vet han vikten av att alltid ha minst en fot i verkligheten.

Hur ser din bakgrund ut och vad har du jobbat med tidigare?

Jag har alltid varit intresserad av fastigheter men har tidigare arbetat med helt andra saker. Jag jobbade med grafisk produktion på 90-talet, på tryckerier och därefter reklambyråer. När branschen drabbades av konjunkturnedgång började jag kolla runt efter nya jobb och en kompis tipsade mig om att bli fastighetsförvaltare. 2015 satte jag mig vid skolbänken på nytt, som 48-åring. Jag läste 2,5 år inkl tre LIA-perioder vid John Ericsson Institutet. Under min sista LIA-period var jag på Specialfastigheter som jag tyckte verkade vara ett väldigt spännande fastighetsbolag. Min handledare under LIA:n var därefter föräldraledig under ett år och då vikarierade jag för honom. Rätt dörrar öppnades vid rätt tillfällen, kan man säga! Efter en organisationsförändring året därpå fick jag en fast tjänst som förvaltare på Specialfastigheter och sedan erbjudande om att bli driftchef för "fastighetsområde Mitt" med ansvar för tolv drifttekniker.

Vad var det som lockade med Specialfastigheter?

Under utbildningen fick jag prova på tre olika fastighetssegment; privata hyresgäster, kontors­lokaler samt samhällsfastigheter som ju Specialfastigheter representerar och som jag tyckte var mest intressant. Kombinationen av affärsmässighet och långa hyresavtal, med betoning på säkerhet och samhällsnytta, tilltalar mig.

Hur ser en vanlig dag ut för dig som driftchef?

Vi börjar alltid veckan med ett driftchefsmöte, där vi driftchefer stämmer av läget med varandra. Sen kan det bli administrativt arbete, driftavstämning, mediauppföljning, utvecklingssamtal, hyresgästmöten... Jag har som oftast två till fyra resdagar i veckan eftersom jag har fastigheter från Forshaga i väst till Norrtälje i öst. Sen kan det förstås komma in akuta saker som en vatten­läcka som behöver inspekteras och åtgärdas ute på fastigheten. Då finns jag där för att stötta driftteknikern och bolla olika frågor. Det är jätteviktigt att alltid ha minst en fot i verkligheten. Stapeldiagram i all ära men direktkontakten med mina drifttekniker ger mig så mycket mer!

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det jag tycker är roligast är att jobba med människor, och våra drifttekniker är fantastiska. De är verkligen flexibla och vana att prioritera om sina tänkta arbetsuppgifter – hela tiden. Ett allvarligt driftstopp går alltid före allt annat! Även kontakten med våra hyresgäster är en rolig del av min vardag. Vi har 24 fastigheter i vårt fastighetsområde och jag har oftast två hyresgästmöten med var och en varje år. Där får vi möjlighet att hjälpa hyresgästerna göra nytta – så att till exempel en dömd fånge kommer ”bättre ut” som Kriminalvården säger. Ändamålsenliga lokaler kan förbättra de intagnas tillvaro och underlättar för våra hyresgäster att göra sitt samhällsviktiga jobb.

Hur återspeglas vårt kärnvärde säkerhet i ditt arbete?

Ganska mycket faktiskt. Säkerhet och hållbarhet är ledord som vi behöver påminnas om varje dag. Det handlar just nu mycket om IT-säkerhet och sådant som att reflektera över hur man agerar på nätet, att till exempel inte klicka på okända länkar eller vidarebefordra hela mailkonversationer…

Vad gör du när du inte jobbar?

Då är jag mycket på vårt landställe där jag har mina byggprojekt. Jag snickrar en hel del själv, men njuter också mycket av tystnaden och närheten till naturen. På jobbet sitter jag så mycket vid datorn och telefonen så det är avkopplande att dra på sig blåstället och plocka fram spikpistolen, som kontrast. Skärgårdsliv och musik är två andra stora intressen.

Erik står bakom sin racercykel

Vad innebär jobbet som driftchef?

Som driftchef ansvarar du för att leda och styra driftuppdraget, vilket inkluderar allt från planering, budgetering och genomförande till optimering, uppföljning och analyser. Centralt i uppdraget är att säkerställa en enhetlig drift, både inom ditt fastighetsområde och inom bolaget som helhet i nära samarbete med våra fyra andra fastighetsområden. I rollen som driftchef har du personalansvar för driftteknikerna på din enhet. I denna roll är det värdefullt om du har en examen från universitet eller yrkeshögskola, och det finns möjlighet att jobba som driftchef på alla sex orter där vi har lokalkontor.