Startsidan
Nyheter
Invigning av konstverket ”Glänta”

Invigning av konstverket ”Glänta”

2014-05-22  |  Ina Nehr

Fredagen den 16 maj invigdes det fantastiska konstverket Glänta vid anstalten Österåker.

Det var en varm och solig dag då Thoms Nordströms Glänta invigdes – det största konstverket i Kriminalvårdens historia.

Glänta växte fram ur konstnärens insikt om anstaltens alla funktioner. Därinne finns kök, kiosk, gym, skola, läkarmottagning och alla andra vardagliga inrättningar. Men ingen trädgård. Glänta blir en frizon för barnen innan det är dags att göra besök på anstalten.

Fantasidjur med tentakler
På gräsmattan finns träd, buskar och jätteskalbaggar med tentakler som tänds när det blir mörkt. Ett växthus lyser med sitt flerfärgade glas upp marken när solen skiner och ger skydd när det regnar. Konstnären Thomas Nordström tilltalades av projektet från början.

– Jag har fått möjlighet att ta ut svängarna. Det är en speciell plats och då kan min gestaltning bli starkare. Dessutom är det motiverande att veta att konstverket kommer att göra skillnad, säger Nordström.

Ett stort engagemang och ett nära samarbete
Specialfastigheter har jobbat nära Kriminalvården och Statens konstråd för att utveckla idéerna för just barn med föräldrar på anstalt. Många av Specialfastigheters medarbetare har varit engagerade i projektet.

– Det är med stolthet som jag står här idag. Att få uppleva detta konstverk som lyfter fram barnperspektivet på ett så tydligt sätt gör mig oerhört glad. I ett nära samarbete med Kriminalvården och Statens fastighetsråd har vi tillsammans skapat denna fantastiska miljö, säger Åsa Hedenberg, Vd Specialfastigheter.

SONY DSC
Från vänster: Anstaltschef Fredrik Thunberg och GD Nils Öberg från Kriminalvården samt Vd Åsa Hedenberg från Specialfastigheter.

SONY DSC
Konstnären Thomas Nordström berättar om projektet.

SONY DSC
Kriminalvårdens GD Nils Öberg klipper bandet och inviger ”Glänta”.

SONY DSC
Det fantastiska växthuset skimrar i solljuset.

SONY DSC

SONY DSC
En fridfull plats för alla.

SONY DSC
Små härliga fantasidjur förgyller ”Glänta”.

SONY DSC
Från vänster: Kriminalvårdens anstaltschef Fredrik Thunberg. Från Specialfastigheter; drifttekniker Robert Keskitalo, Vd Åsa Hedenberg, Affärsområdeschef Bo Gelin och förvaltare Mats Elfving.